Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από την ζωή ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του ΟΦΗ, ο θρυλικός Γιάννης Καρασάββας. Το gentikoule.gr καταγράφει για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι.
Ο θρυλικός «καράφλας» του ΟΦΗ έφυγε για την «γειτονιά των αγγέλων» όπου θα συναντήσει τον κολλητό του Δημήτρη Βάβουλα που έφυγε από την ζωή πριν από έναν χρόνο.
Οι δυο τους άλλωστε ήταν φίλοι από μικρά παιδιά. Ξεκίνησαν μαζί να παίζουν μπάλα στα «Χεντέκια» ενώ μαζί υπέγραψαν τα πρώτα τους δελτία στον ΟΦΗ. Ο Δημήτρης Βάβουλας υπέγραψε σε ηλικία 13 χρονών και ο Γιάννης Καρασάββας σε αυτήν των 11.
Έτσι, λοιπόν από το 1938, ο Γιάννης Καρασάββας ως ακραίος μεσοεπιθετικός έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που φόρεσαν ποτέ την φανέλα με την «ασπίδα» του ΟΦΗ.
Ο ίδιος ο Γιάννης Καρασάββας μιλώντας στο περιοδικό «ΟΦΗ το καμάρι της Κρήτης», το 1988 περιγράφει πως ξεκίνησε η ιστορία του με τον μεγαλύτερο Κρητικό σύλλογο. «Ήταν το καλοκαίρι του 1938 , με τον Δημήτρη παίζαμε ξυπόλυτοι και ευτυχισμένοι την μπάλα μας στα “Χεντέκια” . Ο Γιώργος Μαρκόπουλος ο “Τσακίρας” όπως τον φώναζαν ήταν κρυμμένος πιο ψηλά στις σπηλιές και παρακολουθούσε τους πιτσιρικάδες για να βρει ταλέντα. Δυο φορές έστειλε να μας φωνάξουν , μας έδωσε ρούχα και παπούτσια και ένα τάλιρο να πάμε να βγάλουμε φωτογραφίες. Και τις δυο φορές δεν ξαναγυρίσαμε. Είδε πως δεν παίρναμε από λόγια και ξαναστέλνει τον Χριστοφή. Είχε μπροστά του μελάνι και χαρτί , είχε και το φωτογράφο τον Μπαρμπαγγέλη να μας απειλεί κι όλας πως αν δε βγάλουμε φωτογραφία θα μας πάει στη χωροφυλακή….υποκύψαμε….τότε ο Δημήτρης ήταν 13 χρόνων και εγώ μόλις 11 γιατί γεννήθηκα το 1927…..».
Ο Δημήτρης Καρασάββας φόρεσε την φανέλα του ΟΦΗ από το 1938 μέχρι και το 1950 όταν και πήρε μεταγραφή για τον Εθνικό Πειραιώς. Εκεί έμεινε για δύο χρόνια όμως η ζωή στον Πειραιά και η επιθυμία του να επιστρέψει στον ΟΦΗ δεν τον κράτησαν πολύ. Και πάλι εκεί πήγε για να βρει τον φίλο του Δημήτρη Βάβουλα ενώ ο ίδιος πάντα καλοσυνάτος και μεγαλόκαρδος όπως ήταν, όταν πήρε 10.000 δραχμές για την μεταγραφή του, έδωσε τα λεφτά για να αγοράσει παπούτσια στους πρώην συμπαίκτες στον ΟΦΗ.
Επειδή αυτό το ρεπορτάζ για μια μεγάλη προσωπικότητα όπως ήταν ο Γιάννης Καρασάββας δεν είναι τίποτα μπροστά στις αναμνήσεις του ίδιου του μεγάλου αυτού ποδοσφαιριστή όπως τις είχε περιγράψει ο ίδιος στο βιβλίο «ΟΦΗ το καμάρι της Κρήτης.
- «Μέχρι το 1940 που σταμάτησαν τη μπάλα λόγω πολέμου είχαν για προπονητή τον Τσακίρα και τον θυμάται που σαν οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη πήρε ένα μπαούλο με το υλικό της ομάδας για να το φυλάξει στο μετόχι στους Αθανάτους».
- «Το 1946 ξανάρχισε το τοπικό πρωτάθλημα. Μετείχαν οι εθνικός , ολυμπιακός ,ΕΓΟΗ , ηρακλής και ΟΦΗ. Τότε δεν είχαν προπονητή. Πρώτος μεταπολεμικός προπονητής ήταν ο Στράτος. Το 1947 έφυγε ο Βάβουλας για τον Εθνικό Πειραιά. Ο Καρασάββας πήγε στην ίδια ομάδα το 1950. Δεν άντεξε την πειραιώτικη ζωή και το 1952 γύρισε στον ΟΦΗ. Στον εθνικό πήγε για 3 λόγους. Πρώτα ο εθνικός κανόνισε να μην πάει στην Κορέα , μετά εκεί έπαιζε ο φίλος του ο Βάβουλας και τρίτο , πήρε και 10.000 δραχμές για τη μεταγραφή. Μόλις πήρε τα λεφτά αγόρασε για τους παλιούς συμπαίκτες του στον ΟΦΗ από ένα ζευγάρι παπούτσια».
- «Έπαιξε μπάλα μέχρι το 1962 οπότε και τραυματίστηκε. Εν τω μεταξύ ο προπονητής του εθνικού πειραιά Μαβόφσκι τον ξαναζήτησε αλλά ο ΟΦΗ αρνήθηκε.
- Σαν αρχηγός της ομάδας έπαιρνε από το Δ.Σ. πρίμ για νίκη εκτός έδρας 70 δρχ. Πήγαινε λοιπόν κι έδινε σε κάθε συμπαίκτη του από 5 δρχ. με την προϋπόθεση να μην το πουν ε άλλον. Έτσι όλοι τους έπαιρναν λεφτά , αλλά νόμιζαν ότι ήταν μοναδικοί».
- «Το 1947 καθώς επέστρεφε η ομάδα με το πλοίο “Καδιώ” οι παίκτες πείνασαν. Ρωτούν τι θα φάνε και τους δίνουν 10 φέτες ψωμί με ρέγγες(!). Τρελλάθηκαν από την πείνα όμως το δίδυμο Βάβουλας Καρασάββας όταν το πλοίο σταμάτησε στη Μήλο αγόρασαν για να φάνε κονσέρβες».
- «Με το Βάβουλα πάλι στα 1950 – 1951 άρχισαν να κτίζουν τα αποδυτήρια στο νέο γήπεδο, Το 1954 παρολίγο να υπογράψει στον Πανιώνιο αφού τον δοκίμασε ο Νεγρεπόντης και του υποσχέθηκαν διορισμό στην πυροσβεστική».
- «Το ίδιο έγινε και με τον γαύρο πριν πάει στον εθνικό πειραιά όταν ήταν φαντάρος. Τον πήγε σε μια ταβέρνα ο γενικός αρχηγός του γαύρου , τον πότιζαν κονιάκ και του σέρβιραν παστάκια και στο τέλος του έδωσαν το δελτίο να υπογράψει. Αρνήθηκε λέγοντας “έδωσα το λόγο μου στον εθνικό”. Η απάντηση – εκδίκηση του γαύρου ήλθε γρήγορα….πήρε φύλλο πορείας για τα Γιάννενα.Αλλά και εκεί έκαναν τα πάντα για να τον κρατήσουν με προξενιό και 3 σπίτια για προίκα. Ο Καρασάββας όμως ήταν λογοδοσμένος ήδη στην Κρήτη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου